Nieuws – Huisarts Wijesinha – Klazienaveen
Header afbeelding
Huisarts Wijesinha
Koriander 13e 7892 AA
Klazienaveen

Nieuws

OPEN

Inzage in uw medisch dossier

Onze huisartsenpraktijk houdt een dossier bij van uw medische gegevens. Er staat bijvoorbeeld in wanneer u langs bent geweest, welke klachten u toen had en eventueel welke medicijnen u kreeg. U mag als patiënt uw medisch dossier bekijken of een kopie opvragen. Het oorspronkelijke dossier mag u niet mee naar huis nemen.

Wij doen als huisartsenpraktijk mee met het Project OPEN[1]. Het project OPEN helpt ons met het digitaal toegankelijk maken van de medische gegevens.

Het huidige gezondheidsbeleid is steeds meer gericht op zelf­management. Dat betekent dat u als patiënt meer regie krijgt over uw ziekte. De overheid wil dit stimuleren en stelt dat elke patiënt digitaal inzicht krijgt in zijn of haar persoonlijke medische gegevens. Dit kan via een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) en/of patiëntenportaal.

Wat is het verschil tussen PGO en patiëntenportaal?

Een PGO is een website of app, waarin u informatie over uw eigen gezondheid bij kan houden. U kiest een wachtwoord en kunt zelf inloggen. Alleen u en de huisarts zien uw gegevens. U kunt uw medische gegevens verzamelen en beheren, maar deze ook delen met anderen. U houdt grip op de eigen gezondsheidsgegevens. Van behandeling tot labuitslagen, medicatie en inentingen.

Bij een patiëntenportaal ligt het beheer van uw gegevens juist bij de huisartsenpraktijk en eventuele andere zorgverleners. U logt in om uw gegevens te bekijken bij het portaal van de zorginstelling waar u onder behandeling bent.

We houden u op de hoogte

Goed om te weten is dat wij van 1 juli 2020 tot eind 2020 de tijd hebben om te voldoen aan de OPEN-voorwaarden en te onderzoeken in welke vorm wij online inzage gaan aanbieden. U kunt vanaf januari 2021 uw medische gegevens inzien.

Meer informatie?

[1] OPEN staat voor: Ontsluiten van Patiëntgegevens uit de Eerstelijnszorg in Nederland


De dagen voor het bloedprikken zijn gewijzigd.

 Momenteel is het alleen op dinsdag, woensdag en donderdag ochtend van 07:30 tot 11:30 uur mogelijk om bloed te prikken in het medisch centrum Klazienaveen.
Mocht u op een andere werkdag willen bloedprikken kan dit uiteraard ook in de Blokken in Klazienaveen of in het Scheper ziekenhuis in Emmen.


Personeel (20-07-2020)

  • Sacha heeft haar stage bij ons afgerond en komt ons nu incidenteel ondersteunen. Na de zomervakantie gaat ze weer verder met school.
  • Kirsty (praktijkmanager) gaat vanaf morgen met zwangerschapsverlof en zal in januari weer terug zijn.
  • Marloes Walda start in augustus met de opleiding Physician assistent en gaat hier 3 dagen bij ons werken. U zult haar nog wel ontmoeten.
  • Ilona gaat vanaf september opleiding POH-Somatiek volgen en zal hier gaan stage lopen bij Leonie (POH). Na haar opleiding zal ze 1 dag per week werken als POH en verder zal je haar als assistente nog gewoon zien.

Wij geven géén handen

Dit i.v.m. hygiëne om besmetting te voorkomen. Het betekent één contactmoment minder met de patiënt, en daarmee een verminderde kans op bacterieoverdracht. Dat kan van levensbelang zijn bij mensen die minder weerstand hebben.


Patiëntenstop

 Vanaf heden geldt er een patiëntenstop, dit betekent dat er helaas geen ruimte meer is voor nieuwe patiënten.

https://www.nu.nl/gezondheid/6029000/patientenstop-bij-huisartsen-in-vier-steden-door-tekort-aan-opvolgers.html?fbclid=IwAR31PBV5F9E-U_NlR-I4et8cZRsfb4iABKz5OQBH0e2lu6YIGSVb0zGXJWI


Stoppen met roken

Per jaar sterven er wereldwijd 4.000.000 mensen aan de gevolgen van het roken. Stoppen met roken heeft altijd zin, ook voor een korte tijd.  Al na 24 uur zijn er positieve effecten in je lichaam.
Een goede voorbereiding en begeleiding vergroot de kans om succesvol te stoppen. Vraag voor een afspraak bij onze praktijkondersteuner voor begeleiding van stoppen met roken. Informeer bij uw zorgverzekeraar voor de vergoeding.


Kinkhoest bij zwangeren

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die ernstige hoestbuien kan veroorzaken. Het is vooral gevaarlijk voor jonge baby’s die nog niet zijn gevaccineerd. Vanaf eind 2019 krijgen vrouwen tijdens de zwangerschap (rond de 30 weken) een kinkhoestprik aangeboden. Hierdoor zijn baby’s meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest. Naar verwachting worden de eerste prikken gegeven in het najaar van 2019. Tot die tijd kunnen zwangere vrouwen deze zelf halen bij de huisarts of GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst . Het is dan voor eigen kosten.


Afspraken nakomen…

Het komt wel eens voor dat een patiënt een gemaakte afspraak met de huisarts, assistente of de praktijkondersteuner niet nakomt. Hierdoor gaat er kostbare tijd verloren. Andere patiënten moeten we vaak teleurstellen dat er niet op korte termijn een afspraak te plannen is. We vinden dit erg vervelend en verzoeken u daarom vriendelijk om een gemaakte afspraak tijdig af te zeggen.


Meningokokken

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze bacterie kan ernstige ziektebeelden veroorzaken, zoals bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking. Sinds 2015 is er een toename van mensen die ziek worden van meningokokken W. Daarom start het RIVM met een vaccinatie voor peuters en jongeren die beschermt tegen de typen A, C, W en Y.

De kans op meningokokkenziekte is klein. Er zijn 2 groepen die vaccinatie aangeboden krijgen: peuters vanaf 14 maanden en tieners die 14 jaar worden tussen 1 mei en 31 december 2018. Door deze groepen te vaccineren, verspreidt de bacterie zich minder snel en worden ook anderen minder snel ziek.

Wilt u uw kind of uzelf laten vaccineren buiten deze leeftijdsgroepen, dan kunt u dit bijvoorbeeld laten doen bij uw huisarts, een reizigerspoli van de GGD of een vaccinatiecentrum. U betaalt de kosten voor vaccinatie zelf.


Facebook

 Sinds kort heeft onze praktijk ook een Facebook pagina!

Deze is bedoel om informatie op u over te brengen en voor handige gezondheidsweetjes.

heeft u opmerkingen of tips? Neemt u dan gerust contact op met de praktijk.

www.facebook.com/HuisartsenpraktijkWijesinha


Vakanties 2019

Vanaf 2018 zijn wij het gehele jaar open!

Dit betekent: assistentes wisselen hierdoor met elkaar af en ook zal er een waarnemend huisarts komen als dr. Wijesinha er niet is.  Hierdoor zul je dus wel wat meer afwisseling zien van personeel.


Onze praktijk is ook dit jaar weer geaccrediteerd!

Onze praktijk is geaccrediteerd. Dat betekent dat wij hebben aangetoond te voldoen aan de hoogste standaard die geldt voor huisartsenpraktijken. Daar zijn we trots op. En we zullen flink ons best blijven doen om die reputatie hoog te houden!

buiten de normale huisartsenzorg om worden er nog een aantal andere onderdelen in de praktijk gedaan. Het gaat hier om: dolorclast, piezoclast, lasertherapie en acupunctuur.
Voor de accreditatie zijn Dolorclast, piezoclast, lasertherapie en acupunctuur uitgesloten.


CVRM

CVRM staat voor cardiovasculair risico management, de totale zorg voor patiënten met een cardiovasculaire ziekte of een verhoogd risico daarop. Hart- en vaatziektes zijn ziektes van het hart en de bloedvaten, zoals een hartinfarct, een herseninfarct, een TIA of afsluiting van de bloedvaten in de benen.

In de praktijk zijn we bezig met het oproepen van de patiënt die hiervoor een verhoogd risico hebben. De bedoeling is dat ze minimaal 1 keer per jaar (liever vaker) onder controle blijven om het risicoprofiel zo laag mogelijk te houden.

We maken een risicoprofiel aan en bespreken met u hoe gezond u leeft. Want misschien kunt u het risico op hart- en vaatziekten verlagen door gezonder te leven. Dan kunnen wij daarbij helpen. Voor meer informatie kunt u ons bellen.

Onderstaande patiënten kunnen bericht van ons verwachten:

  • Patiënten die al een hart en vaatziekte hebben gehad.
  • Patiënten die door een hoge bloeddruk of een hoog cholesterol of door een ongezonde leefstijl ( roken ,overgewicht, te weinig beweging, te veel alcohol)meer risico lopen om in de toekomst een hart of vaatziekte te krijgen.

Eigen risico

Heeft u vragen over het eigen risico? Wat valt hier wel onder en wat niet? Hoe gaat het met de vergoedingen?

Wij vragen u bij deze vragen om contact op te nemen met uw zorgverzekering of uw polis te raadplegen. Dit verschilt ook weer per zorgverzekeraar dus hebben wij hier helaas ook geen antwoorden op.


Het LSP

Het LSP (Landelijk Schakelpunt) zorgt voor snelle en betrouwbare elektronische uitwisseling van medische gegevens. Zorgverleners, zoals een huisarts of apotheek, kunnen hun computersysteem aansluiten op het beveiligde netwerk van het LSP

Heeft u het formulier al ingevuld? U kunt het formulier inleveren aan de balie. Heeft u geen formulier? Komt u dan ook even bij de balie voor een nieuw formulier.

Ook kunnen wij uw bij de balie een brochure meegeven over het LSP

Toestemming

Als u daarvoor toestemming heeft gegeven, dan geeft uw huisarts en/of apotheek door aan het LSP dat er gegevens over u beschikbaar zijn. Andere zorgverleners kunnen dan uw actuele medische gegevens opvragen. Dat mag alleen als het nodig is voor uw behandeling. Zo beschikken zorgverleners snel over de juiste informatie en kunnen ze u de juiste zorg geven. Ook ’s avonds en in het weekend.

Wie maken gebruik van het LSP?

Op dit moment kunnen huisartsen, waarnemend huisartsen (huisartsenposten), apothekers, ziekenhuisapothekers en medisch specialisten gebruikmaken van het LSP om medische gegevens van patiënten te delen. Organisaties voor jeugdgezondheidszorg (JGZ), zoals die wordt geboden op consultatiebureaus en op scholen, maken gebruik van het LSP voor het overdragen van dossiers naar andere JGZ-organisaties.

Kijk voor meer informatie over het LSP op www.vzvz.nl of bel de assistente.